Jótékony termékek a Prezentben (amikről lehet, hogy nem is tudtál)

Jótékony termékek a Prezentben (amikről lehet, hogy nem is tudtál)

Aki járt már nálunk, tudja, hogy boltban és a webshopon is a fenntarthatóságot helyezzük előtérbe, mint legfőbb szempontot - ezt azonban minimum annyira sok oldalról lehet megközelíteni, ahány ember csak belép hozzánk.

A leggyakrabban a környezetterhelési oldalt szoktuk említeni (alapanyagok), illetve azt a - már szinte - kitételt, hogy minél közelebbről érkezzen az adott termék és magyar mikro- vagy kisvállalkozások készítsék el azt.

A (nem)csomagolás módja is fontos számunkra - ésszerű keretek között. Sokat beszélgettük és még több email-t váltottunk erről alkotókkal, és bizony van az a termék, aminél nem igazán lehet kikerülni a fóliahasználatot: a fehér nyomatok és füzetek eladhatatlanok, koszosak és zsírosak lesznek már 3-4 látogató érdeklődése után, egy adott printből pedig kidobni a legyártott darabszám felét minden, csak nem fenntartható (gazdasági fenntarthatóság). A nem átlátszó csomagolás a papíráru természete miatt nem opció, mindenki látni szeretné, mit is választ - az elméletben háztartási  körülmények között is lebomló speciális fóliát pedig az USA-ból lehet behozatni: arról pedig, hogy a fővárosban gyártott nem lebomló fólia, vagy az ideutaztatott és nagyon távol gyártott lebomló társa a fenntarthatóbb-e, megoszlanak a vélemények. 

Van azonban még egy opció, amit kiemelten fontosnak tartunk: azokat a termékeket, amik a már megszületésükkel támogatnak alapítványokat vagy civil szervezeteket - illetve azokat, amik az értékesítésükkel, darabonként járulnak hozzá alapítványok és/vagy civil szervezetek működéséhez.

Őket szeretnénk most megismertetni mindenkivel, fogadjátok szeretettel!

1. Misija Design

A népszerű, kézbe simuló, minimalista Misija szobrok többszörösen kiérdemlik a virtuális tapsot. Küldetésük mindenekelőtt a társadalmi tudatosság: a Misija figurák döntő többsége szociális műhelyekben készül, megváltozott munkaképességű emberek keze által.

A kerámia figurákat az Összefogás az Egyenlő Esélyekért Nonprofit Kft. csömöri műhelyének, a betontárgyakat pedig a Palota-15 Nonprofit Kft-nek köszönhetjük. 2014 óta minden Misija termék megkapja a Segítő Vásárlás védjegyet.

Emellett 2015-ben az MME fecskevédelmi program mellé állt a brand és megálmodta a Misija fecske "zsebszobrot". A termék értékesítéséből minden eladott darab után 300 forint az MME fecskevédelmi programját támogatja.

 

 Misija nyúl figura L, 6900 Ft

 

2. Greenway Design

Ildi, a Greenway Design lelke nem csak a környezet védelmének elkötelezett harcosa. Amellett, hogy csodás szójagyertyákat önt kézzel visszaváltható üvegcsékbe, a gazdátlan kutyák sorsát is szívén viseli: Ildiék évekkel ezelőtt leltek rá négylábú társainkra, Bogyóra és Picire, akik kóbor kutyaként kerültek hozzájuk, és azóta is boldogsággal töltik meg mindennapjaikat.

A Mindenki Fogadjon Örökbe Egy Kiskutyát csapata rengeteg árva állatnak adott már új életet, munkájukat 2014 óta töretlenül végzik, ráadásul a lányok nagy hatékonysággal és remek eredményekkel juttatják el a kutyusokat új gazdikhoz. Az önkéntesekből álló kutyamentő csapat és a Greenway együttműködése során a gyertyákból befolyó összeg egy része (100 ft / gyertya) a MFÖEK munkáját ezentúl hosszútávon is segíti.

 

 Szójagyertya, 4500 Ft

 

3. müskinn

A müskinn izgalmas projektjei közül a nálunk is megtalálható kulcstartók és táskák történetét emelnénk ki: 2017-ben a müskinn és az Autistic Art Alapítvány együttműködésével egy olyan táskakollekció született, amelyben feltárul a Miskolci Autista Otthon rajzcsoportjának képi világa. 

A táskák vonalain fellelhetők azok a sajátosságok, melyeket a tervezők az autista fiatalok rajzolási technikáiból tanultak meg és vettek át. A tárgyak formáinak tervei egyetlen nekifutással készültek, akárcsak a fiatalok rajzai, melyekben nincs óvatosság és nincsenek hibák sem. A rajzolás mozzanata van csupán, ami visszavonhatatlanul, végérvényesen nyomot hagy a papíron. A táskák külső felületén megjelenő díszítések – amelyek minden táska esetében bár hasonló karakterrel bírnak, mégis különböznek – is felszabadult, véletlenszerű, magabiztos rajzok alapján születtek .

Minden darab egyedi és megismételhetetlen, az egyedi kulcstartók maradék bőrből készültek.

A kollekció megvásárolt termékei az Autistic Art Alapítványt támogatják.

 

 Kulcstartó, 4900 Ft

 

4. Szolnoki Ágnes

A szépséges nyomatok között órákra el lehet veszni, pláne ha még azt is tudjuk, hogy ezek megvásárlásával az MME Madárbarát Kert programot támogatjuk.

Szolnoki Ágnes 2015-ben kezdett akvarell technikával madártanulmányokat készíteni, mely festményekből művészi nyomatokat, füzeteket, hűtőmágneseket is készít. A festményekből készült reprodukciók (giclée printek) értékesítéséből minden eladott darab után 300 forinttal az MME-t támogatja.

 

 Képeslap, 790 Ft

 

5. Rózsavölgyi Csokoládé Manufaktúra

A Rózsavölgyi Csokoládé Manufaktúra nem csak prémium minőségű csokoládéival nyűgözi le a csokoládérajongó közönséget, de 2016 óta a Dian Fossey Gorilla Fund partnere is, ami annyit jelent, hogy támogatják a Rwandában működő Dian Fossey alapította Karisoke Kutató Központot, ami a hegyi gorillák megmentésével és élőhelyük biztosításával foglalkozik.

Aki többet szeretne tudni Dian Fossey életéről és a Digit Fund érdekes de egyben veszélyes munkájáról, az látogasson el Rwandába;) vagy a weboldalukra, ahol minket is megtalál.

 

 Teljes kiőrlésű csokoládé, 1960 Ft

 

6. Eperfa

Az Eperfa játékai a Magyar Madártani Egyesület, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Pilisi Parkerdő és a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút közreműködésével készülnek.

A játékaik megismertetik a gyerekekkel az őket körülvevő világot, segítenek megszerettetni velük a környék állatait, növényeit, épületeit és járműveit. Így már kiskorukban megtanulhatják, hogy mindenki felelősséggel tartozik a környezetünk iránt. Minden játék hozzájárul a gyermekek készségeinek fejlesztéséhez.

A termékeik nagy részét megváltozott munkaképességű, vagy szociálisan hátrányos helyzetű emberek készítik, mert hisznek abban, hogy mindenki ért valamihez, csak lehetőséget kell biztosítani a tehetségük kibontakozásához.

Alapanyagnak olyan fafajtákat választottak, amelyek életük során parkokat, fasorokat díszítenek, de ha elöregszenek és kidőlnek, méltatlanul tűzifa lesz belőlük. Kivéve azt a párat, ami hozzánk kerül, mert ezek újra visszakerülnek a kisgyerekkor forgatagába.

 

Hegyvidéki állatok fa játékszett, 14900 Ft